Hva menes egentlig med ferdighus?

Hva menes egentlig med ferdighus?

HVA MENES EGENTLIG MED FERDIGHUS?

Å bygge nytt hus kan framstå som en stor og komplisert oppgave. Hvor mye må man egentlig bidra selv?

Betegnelsen «ferdighus» burde i seg selv være temmelig selvforklarende. Men hva betyr det egentlig? Kan jeg i realiteten ta fram en katalog, bestemme meg for et hus, dra på ferie – og komme tilbake til et flunkende nytt hjem?

Det korte svaret er ja. Det litt lengre er tja.

Ferdig utviklet

På papiret er «ferdighus» en felles betegnelse for hus som i større eller mindre grad er ferdig utviklet hos fabrikanten. Noen bruker beskrivelsen når byggverket kun er tegnet og beregnet, mens andre mener et ferdighus er ferdigbygde seksjoner montert på byggeplass; komplette moduler med kjøkken, trapper og sanitærutstyr.

Fordelene med et såkalt ferdighus er mange. Først og fremst er de ofte rimeligere og byggeprosessen er mer oversiktlig for kunden. For Overhalla Hus sin del betyr det også at veggelementer til huset ditt blir produsert innendørs under tørre og sikre forhold – noe som igjen gjør at det i noen tilfeller kun tar dager fra første spiker er slått før huset står på tomta di med tett tak.

Mange tror at prefabrikkerte hus betyr at du må ta til takke med løsninger andre har valgt for deg. I virkeligheten kan du selv komme med ønske om endringer på veldig mye, og dersom dine ønsker fungerer teknisk sett, er det ingenting i veien for å gjennomføre dem.

Det skulle egentlig bare mangle. Det er tross alt ditt nye hjem.

Nøkkelferdig

Enkelte husprodusenter opererer også med ulike nivåer på husleveransene – «malingsklart» eller «nøkkelferdig». For et hus under førstnevnte kategori kan du måtte sette av mye tid til eller betale ekstra for deler av leveransen, eksempelvis innvendig og utvendig maling, gulvlegging, flislegging, trappemontering, sette inn kjøkken og så videre.

Med et nøkkelferdig hus, derimot, kan du forvente at det aller meste av innvendig arbeid og fastmontert inventar følger med. Du kan også la ferdighusfirmaet ta seg av absolutt alt fra byggesøknad til oppføring av huset; du trenger med andre ord ikke bekymre deg for papirarbeid, innhenting av tilbud, forsikring under byggeprosessen og så videre.

Om du velger et ferdighus, kjøper du deg trygghet i byggeprosessen i form av at husleverandøren har kontroll på kostnader, uforutsette ting som kan oppstå, kontrakter og garantier. Husleverandøren regner på forhånd ut nøyaktig hva ditt nye hus vil koste, og så kan du selv legge til eller trekke fra – slik at alt blir som du ønsker.

Eller du kan dra på ferie. Det går også an.

Spør oss i Overhalla hus om det du lurer på – vi kan boligbygging.