Å bygge med utleie i tankene er hverken komplisert eller noe som er forbeholdt byggherrer og bygårdseiere. Med riktig planlegging kan det derimot være noe som bidrar til å finansiere drømmene dine, allerede i møte med banken. I tillegg kan en leieboer åpne for en romsligere økonomi etter at du har flyttet inn. Så lenge utleieverdien av arealet man bruker selv er høyere enn det man leier ut, er inntektene nemlig skattefrie. Er du usikker på hva utleieverdien ligger på, kan du få en pekepinn ved å undersøke prisen på lignende utleieobjekt i samme område via lokalavis eller Finn.no.
Investeringskonstnadene med utleie er naturligvis litt større, men bankene tar som oftest høyde for fremtidige leieinntekter i en lånesøknad. På sikt vil man oppleve at dette er et smart tilskudd til finansieringen av prosjektet. En utleiedel krever en litt større investering i starten, men med stabile leieinntekter vil man med stor sannsynlighet hente inn dette, og vel så det, sier salgsrådgiver hos Overhalla Hus, Øyvind Stene.
For noen kan tanken på å ikke være “alene” i eneboligen være avskrekkende i vurderingen om å bygge for utleie. Da kan det være betryggende å vite at Overhalla Hus ser til at alle krav til utleiedel er ivaretatt og godkjent, fra kjøkken til bad og stue, inkludert forskrifter om ekstra ventilasjon, brannvern og ikke minst lyddemping. Slik kan både du og leietaker bo usjenert fra hverandre i årene som kommer.
– Skal man ha en boenhet ekstra, så kommer man ikke unna brann- og lydkrav. Dette er de tekniske aspektene som koster litt, og som vi tilpasser for deg. Vi bygger forskriftsmessig som om det var snakk om en flermannsbolig, men utseendemessig vil det se se ut som en enebolig om man ønsker dét. Tar man utgangspunkt i for eksempel Rebekka, der man har to bygningskropper, vil man med en ekstra ytterdør få følelsen av enebolig. Ser vi på Nora med et tilbygg, vil det på sin side føles mer som en ekstra leilighet. Det er litt opp til arkitekten som sitter bak tegnebrettet også, sier Stene.