Text: Overhalla Hus

Husmodeller

Finn ditt drømmehus, og se pris i huskalkulatoren.Se alle hus
Den store familien

Et gjentagende problem er at jo yngre familiemedlemmene er, jo større ser behovet for å rulle rundt, plaske og hoppe i sølepytter, ut til å være. Å bekjempe denne noe avslappede holdningen til renhold er nyttesløst, men Tor Erik Flasnes, salgsrådgiver i Overhalla Hus, har et godt og forebyggende triks opp i ermet:

– Direkte inngang til vaskerom med ren og skitten sone er en utrolig praktisk løsning. Å ta med sølete unger rett fra lekeplassen og inn til vaskerommet gjør at du slipper så mye rengjøring i det vanlige inngangspartiet. Det kan jeg selv skrive under på, sier han.

En annen, men ikke like selvfølgelig mulighet, er et ekstra bad – noe som ifølge Flasnes kan bidra til å gjøre hverdagen for en storfamilie vesentlig enklere.

– Det gjør at både morgen- og kveldsstell går mye lettere, spesielt hvis man har besøk i huset.

For den aktive storfamilien er areal alfa og omega. Selv om hjerterom som kjent gir husrom, kan det likevel være greit med noen ekstra kvadratmeter når medlem nummer to og tre plutselig dukker opp.

– En aktiv storfamilie trenger selvfølgelig godt med plass. Et stort fellesrom med muligheten til å trekke seg tilbake om man ønsker det. Gjerne også flere oppholdssoner, som for eksempel TV-stue som ungdommen kan benytte seg av. Et romslig kjøkken med takhøyde og armslag rundt spisebordet er også bra å ha når man er flere, sier Flasnes.

«I tillegg til selvfølgeligheter som soverom nok til hver og en, øker behovet for lagringsplass jo større familien blir.»

I tillegg til selvfølgeligheter som soverom nok til hver og en, øker behovet for lagringsplass jo større familien blir. Derfor er det greit å tenke over om du ønsker bod- og garasje når du bygger hjemmet ditt. Det kan fort være både enklere og billigere enn å bygge ny garasje på et senere tidspunkt.

Småbarnsfamilier eller foreldre med en liten en på vei, ønsker seg ofte kort avstand fra eget soverom til barnerom. På den andre siden kan det være greit å tenke over at behov endrer seg over tid, og at hus og hjem er noe hele familien skal vokse i. Et tips er derfor å tenke strategisk i valg av soveromssone. I byggeprosessen tenker småbarnsforeldre som regel på kort avstand til ungene, men i et lengre perspektiv vil behovet for avstand ofte øke. Men 15 år senere er det ikke sikkert det er like stor enighet om hva som er “fornuftig leggetid”.

– Man må se for seg et hus man kan vokse i, med egne soveromssoner for foreldre, og for ungene. Vi hjelper til med å tilpasse husene slik som kundene ønsker, og så lenge vi ivaretar selve huskonstruksjonen, vil ikke enkle arkitekttilpasninger være spesielt fordyrende, sier Flasnes.

Overhalla Hus Carmen
Carmen er et hus med gode løsninger for familier med mange jern i ilden.

Blant Overhalla Hus sine modeller er det flere som passer for den aktive storfamilien.

Vida er et godt eksempel, synes jeg. Her får du alt du trenger, og i tillegg et romslig uteareal med en stor og fin veranda. Carmen, Nora og Othelie er også modeller jeg vil trekke frem, men verdt å nevne er det også at vi har velegnede hus på et plan, som for eksempel Sandra. Disse modellene har mye av de samme familievennlige løsningen, som blant annet slusing via inngang til vaskerom, sier Flasnes.

Seniorbyggeren

Den godt voksne husbyggeren ønsker gjerne arealeffektive og kompakte hus på ett plan. Gjerne praktiske løsninger der alle fasiliteter er lagt til rette på én flate slik at man unngår trapper, samtidig som man har nok soverom til å ta imot besøk fra barn eller barnebarn.

Kompakte hjem fører også med seg mindre areal å holde ved like, både inne og utendørs. Har du grønne fingre er det selvfølgelig ingenting i veien for å sørge for en liten hage og en plen.
– Denne gruppen lander ofte på boligene som ligger mellom 80 og 120 kvadratmeter. Modellene Berit og Solveig er populære. De har i tillegg et tradisjonelt uttrykk som mange ofte setter pris på. I tillegg lanserer vi Mali og Ada som er to litt mer moderne typer i samme sjanger. Disse er litt høyere under taket og har et mer moderne uttrykk med mer glass.

Med sin kompakte og praktiske størrelse er Mali et akkurat passe stort hus.
Gå morgendagen i møte sammen med Ada, et arealeffektivt og godt hjem utrustet med alt du trenger.
Berit er hjemmet for deg som vil ha en ryddig og oversiktlig hverdag, som herre i eget hus.
Med et tradisjonelt design passer Solveig inn i de fleste miljø, enten du ønsker å bo omgitt av trivelige naboer, i et grønt skogholt litt for deg selv, eller i luftige omgivelser med utkikk over fjorden.
«Dagens utleiemarked har gjort at det bygges mange hus som du kan kalle generasjonsbolig, men med adskilte inngangsparti.»

Tidligere bygget man gjerne generasjonsboliger, en løsning med rom for barn, foreldre og besteforeldre under samme tak. I dag brukes begrepet knapt, men ideen lever fortsatt i en ny form.

– Dagens utleiemarked har gjort at det bygges mange hus som du kan kalle generasjonsbolig, men med adskilte inngangsparti. På den måten bor man hver for seg, men i samme hus. De fleste av våre hus kan tilpasses med utleiedel, og vi hjelper til med å finne løsningen om du finner en hustype du liker. Vi sørger for at alt av brann- og lyddemping er på plass.

Å bygge som enslig

Selv om man er én person betyr det ikke at leilighet automatisk er den ideelle bosituasjonen for deg.

Kanskje er du lei av at beboerne i naboleiligheten deler døgnrytme med flaggermusa, eller kanskje du selv har hobbyer du ønsker å skåne omverdenen for. For eksempel treskodans, karate eller å smi rustninger. Uansett har Overhalla Hus flere mindre modeller å velge blant.

«Vi anbefaler folk å tenke fremover når man gjør en stor investering. Man trenger kanskje plass til å vokse litt, selv om man er alene.»

– På samme måte som hos senioren så blir det her snakk om arealeffektive boliger. Samtidig vet ingen hva fremtiden bringer. Vi anbefaler folk å tenke fremover når man gjør en stor investering. Man trenger kanskje plass til å vokse litt, selv om man er alene, sier Tor Erik Flasnes.

Behovet for flere oppholdssoner er nødvendigvis ikke det samme hos enslige som hos en stor familie, men med riktig planlegging er man rustet om man blir flere i fremtiden eller om man har barn eller familie som trenger soverom når de kommer på besøk.

– To til tre soverom er minimum. Et godt eksempel på en husmodell som passer for denne gruppen er Iben. Det er et kompakt hus på over to plan som passer til å settes opp på mindre tomter. Det er et tilpasningsdyktig hus med en moderne stil og alle funksjoner inkludert mulighet for garasje- eller carport, sier Flasnes.

Iben hustype Overhalla Hus eksteriør fasade
Husmodellen Iben

Står man alene om å finansiere et husbyggeprosjekt er det naturlig at budsjettet justeres deretter.

– Vi forsøker å få til mest mulig hus for budsjettet, med mest mulig effektive boliger på minst mulig flate. Janne er en av modellene som jeg også vil trekke frem. Det er et plassmessig fornuftig hus på 136 kvadratmeter, med tre soverom og alle funksjoner på plass uten at det blir for stort. I motsetning til Iben er dette huset designet i en mer tradisjonell stil, sier Flasnes

Husmodellen Janne.

Det er mye som kan gjøres for å tilpasse boligen slik at den i størst mulig grad treffer dine behov. Det som betyr mye for en storfamilie, er kanskje like viktig for en seniorbygger, men uansett behov og ønsker må alle husbyggere må ta hensyn til tomta. Det sier seg kanskje selv, men tenk over plasseringen av din bolig når du blar i katalogen på nett. Kommer du til å få et majestetisk utsyn over hele dalen eller ser du rett inn på naboens eiendom? Det betyr kanskje noe i valget av hustype og om du vil ha store eller mindre vinduer. Solforhold legger også føringer for valg av vindu og hvordan huset er vendt.

Undersøk reguleringsplan

Før du bestemmer deg helt for hvilken husmodell du går for, kan det være nyttig å undersøke hvilke rammer man har for bygging der du har tenkt å bo. Kommunens reguleringsplan kan i noen tilfeller diktere både byggeskikk, tomteutnyttelse, innkjøring, etasjehøyde og takkonstruksjon.

– Vi anbefaler at man undersøker hvilke rammer som ligger inne hos kommunens reguleringsplan for den gjeldende tomta. Dette kan for eksempel være ting som at kommunen ønsker å ivareta uttrykket i boligfeltet og vil ha tradisjonelle tak heller enn moderne flate tak. Det er bare å ta kontakt med oss så er vi behjelpelig med å finne ut av dette, sier Flasnes.