Text: Kari Anne Susegg Kvarving
Image: Anne Lein Kristiansen/Janne Amalie Svit

Husmodeller

Finn ditt drømmehus, og se pris i huskalkulatoren.Se alle hus

Vi ser at mange handler mer planter denne årstiden, forteller Rune Aas Strandvik; som er daglig leder for interiør- og konseptbutikken Mathildes Verden på Steinkjer. På våren og sommeren er skillet mellom uterommet og innendørs nærmest visket ut, og mange vil gjerne at denne perioden skal vare så lenge som mulig.

Og mens vi lengter etter varmere tider, tar vi gjerne naturen inn i huset.

«Plukker du inn greiner fra frukttrærne eller syrinbuskene dine og setter dem i vann, får de knopper etter en ukes tid»
Plukk gjerne greier av trær eller busker som dekorasjon .
Plukk gjerne greiner av trær eller busker som dekorasjon. Det spirer godt når du setter det i vann.

– Plukker du for eksempel inn greiner fra frukttrærne eller syrinbuskene dine og setter dem i vann, får de knopper etter en ukes tid, tipser Rune oss. – Det er enkelt og elegant!

Pynt med planter og urter

Grønne planter er i vinden som aldri før – og de kan gjerne være store!

Vi ser stadig flere planter i interiøret nå enn det vi gjorde tidligere, forteller Rune.
– Tidligere var det nesten ansett som litt harry å ha grønne planter, men nå har både yngre og eldre fått øynene opp for planter. I tillegg til å være dekorative, bidrar planter til bedre, friskere og mer helsebringende luft. Mange planter som var populære på 1970- og 80-tallet er populære igjen, for eksempel gummiplanter, kaktuser og palmer; litt grove og røffe planter.

få naturen inn i huset
Inneaver ved butikken Mathildes verden mener huset ditt får et helt annet uttrykk om du tar med naturen inn

Og grønne planter gjør seg i alle rom. Det er nemlig ikke bare stua som kan lives opp med planter. Visste du for eksempel at planter på badet renser luften og gir en beroligende atmosfære? Tenk bare på at du velger planter som trives i fuktige, skyggefulle og varme forhold. Orkideer, for eksempel, trives godt på fuktige bad, og det samme gjør kaktuser og alle typer sukkulenter.

«Jeg tror det er bra for barn å vokse opp med planter, og å lære seg å ta ansvar for vanning og stell»

– Det er mange som setter pris på å klare å ta vare på planter, og som virkelig koser seg når de lykkes med å dyrke frem frø og avleggere, sier interiørdesigneren. – Jeg tror det er bra for barn å vokse opp med planter, og å lære seg å ta ansvar for vanning og stell.

Det er enkelt å dekorere med planter og urter. Kombiner gjerne markblomster med snittblomster du kjøper i butikken.

Og du trenger ikke å ha grønne fingre for å kose deg med planter! Velg plantesorter som er lettstelte og passer for nybegynnere. Monstera, for eksempel, steller seg nærmest selv, og er veldig dekorativ.

I mange av husene til Overhalla Hus er det høyt under taket og store vindusflater som slipper inn masse lys. Det gjør det enda enklere å få plantene til å trives, forteller kundekonsulent i Overhalla Hus, Hanne Brattberg Sørensen.

Hustyper med mange vinduer som slipper inn mye lys er spesielt bra for trivselen til plantene.
Hustyper med mange vinduer som slipper inn mye lys er spesielt bra for trivselen til plantene.

Også grønne urter er populære innslag på mange kjøkken og stuer. – Det er noe eget med å bruke urter du har dyrket frem selv, sier Rune. – Tenk bare på den duften som sprer seg i rommet når du kniper av litt rosmarin eller timian! Det er trendy å være selvforsynt og å dyrke selv, og mange vil ta fra sin egen hage. – Du trenger ikke store hageflekken for å ha en liten kjøkkenhage; faktisk trenger du ikke hage i det hele tatt! Urter kan du dyrke i verandakasser også, forteller Rune.

Organiske materialer

Også interiørtrendene er preget av naturen. – Det har lenge vært veldig fokus på naturen, og dette fokuset blir bare forsterket nå i vår og i sommer, forteller Rune. – Vi trekkes mot organiske former og organiske materialer – mot ting som er ekte!

Norske forbrukere har blitt mer bevisste, og vi vil gjerne vite hvor og hvordan produktene er laget og om produksjonen er etisk.

«Vi tenker mer over hva forbruket vårt gjør med verden enn det vi gjorde for bare noen år siden»

– Vi lever på mange måter i et bruk-og-kast-samfunn, men likevel er det trendy å være miljøbevisst, forteller Rune. – Vi tenker mer over hva forbruket vårt gjør med verden enn det vi gjorde for bare noen år siden, og mange vil tilbake til naturen. Vi vil dyrke våre egne grønnsaker, vi vil ha vår egen urtehage, vi vil i større grad være selvforsynte.

Møbler og interiør med organiske materialer står seg godt sammen med grønne planter
Møbler og interiør med organiske materialer står seg godt sammen med grønne planter

Stadig flere produsenter fokuserer på bærekraftig og bruker naturlige materialer. Tre, lin og skinn er materialer som går igjen hos mange produsenter også denne våren – gjerne blandet med røffere produkter av stein eller betong. – Kontrasten mellom materialene; de levende materialene mot de døde, gjør interiørene spennende og skaper en annerledes atmosfære, sier Rune.

Vi har med andre ord mye å glede oss til. La våren komme for fullt!

I Overhalla Hus har vi spesialkompetanse i alle ledd slik at vi kan gjennomføre husdrømmen din. Ta kontakt med oss, skal vi gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg!