Text: Kari Anne Susegg Kvarving
Image: Anne Lein Kristiansen

Husmodeller

Finn ditt drømmehus, og se pris i huskalkulatoren.Se alle hus

Ønsket om å kjøpe møbler laget av naturens egne materialer, går hånd i hånd med ønsker om bedre kvalitet, ekte håndverk og økende miljøbevissthet.

Vi ser at mange stiller høyere krav enn tidligere, og mange investerer gjerne litt mer i gode produkter, forteller Rune Aas Strandvik; som er daglig leder for interiør- og konseptbutikken Mathildes Verden på Steinkjer.

Rune Aas Strandvik ved interiørbutikken Mathildes Verden, mener folk er blitt mer bevisste enn tidligere.
«Folk velger møbler som skal vare lenge - gjerne i flere generasjoner.»

Vi lever i et bruk og kast-samfunn, men heldigvis ser vi at dette er i ferd med å endre, sier Rune. – Mange blir mer bevisst i sine valg. Folk velger møbler som skal vare lenge – gjerne i flere generasjoner. Det er trendy å være miljøbevisst!

Og mange har blitt flinkere til å spare til det de virkelig ønsker seg. Rune forteller at han stadig oftere har kunder som har spart lenge for å kjøpe akkurat den lampen eller den stolen de har ønsket seg lenge. Selv studenter og unge, som tradisjonelt sett ikke er de mest bemidlede gruppene, kjøper designprodukter de lenge har gått og gledet seg til å få hjem.

Norsk design i vinden

Vi har lenge vært opptatt av svensk og danske design. Nå får stadig flere opp øynene for norsk design! Flere danske firma har tatt inn norske designere. Desigeren Andreas Engesvik gjør stor sukess; han har alt fra tannkoster og pepperkverner til sofaer og lamper.

Og ikke bare designer norske firmaer nye produkter som vekker begeistring; flere klassiske designmøbler blir gjenprodusert. Budalsstolen, for eksempel, er tilbake på markedet og opplever stor etterspørsel.

– Det er blitt kult å ha de gamle klassikerne igjen, forteller Rune.

«Faktisk er det flere norske keramikere som kan leve av håndverket sitt nå enn for bare noen år siden.»
Interiør med bruk av jordfarger og keramikk
Jordfarger og norsk keramikk er noe som varer nærmest evig

Også norske keramikere opplever at stadig flere er interesserte i det de lager. Faktisk er det flere norske keramikere som kan leve av håndverket sitt nå enn for bare noen år siden. Det er noe eget å eie en skål eller en vase som er helt unik, som bare du har, og som ikke er masseprodusert av en maskin, sier Rune. – Vi vil vite hvor produktet kommer fra og gjerne også historien bak det.

Vær tro mot din egen stil!

Det er lett å gå seg vill i jungelen av produkter og stiler, og da er det enkleste å følge strømmen. Det er for eksempel ikke få hjem som pyntes opp av Kähler-vasen! Kanskje passer ikke det du leser om i interiørbladene til livsstilen din eller livssituasjonen din. Lyse møbler og småbarn, for eksempel, går ikke nødvendigvis så godt sammen.

«Bland gjerne gamle og nye produkter, og vær flink til å ta vare på tingene dine!»

– Vi merker at de som slavisk følger motebildet og kjøper produkter som er populære, oftere kommer tilbake på utkikk etter noe nytt. Kanskje likte de egentlig ikke det de kjøpte. Mitt beste råd er å kjøpe det du liker, sier Rune. – Har du noe arvegods du er glad i, må du ikke bytte det ut bare fordi det ikke følger trendene. Bland gjerne gamle og nye produkter, og vær flink til å ta vare på tingene dine! Og prøv deg frem med tapeter og maling for å skape din helt personlige stil! Kalkmaling, for eksempel, er veldig i tiden nå, og det er 100% naturlig og er allergivennlig. Det kan brukes både på vegger og på møbler.

Velg møbler som du liker og som er praktiske for deg og din familie.
Bærekraftig glamour

Nordmenn har blitt feinschmeckere når det kommer til både mat og vin og interiør.

– Vi liker å omgi oss med litt luksus, sier Rune, og forteller at trenden nå er at hjemmet ditt skal gi deg den samme kvalitetsfølelsen som du får på et hotell.  Unn deg gjerne kvalitetsprodukter som varer litt lengre. Sengetøy og håndklær, for eksempel, er produkter vi bruker hele tiden, og som gjerne kan være av god kvalitet. Vi ser at flere stiller høyere krav og gjerne investerer litt mer i gode produkter som varer lenger, sier Rune.

Vi investerer gjerne mer i det som varer lenger som kanskje også kan gå i arv.
Vi investerer gjerne mer i det som varer lenger som kanskje også kan gå i arv.

 

 

Ditt hus — din stil!

Akkurat som med stilen du velger på møbler, maling, tapeter og interiør, kan du skreddersy husene fra Overhalla Hus slik at du får det akkurat slik du vil ha det. Vårt samarbeid med norske kvalitetsleverandører sikrer bruk av materialer som er tilpasset det norske klimaet og som tåler tidens tann.

Stryntrappa Horisont
Stryntrappa Horisont i lys grått, med lakkert eik i trinn.