Text: Overhalla Hus

Husmodeller

Finn ditt drømmehus, og se pris i huskalkulatoren.Se alle hus

Hva er viktigst for deg: At alle barna får hvert sitt soverom, eller at vaskerommet er stort nok til fem sett skitne regnsett og gummistøvler? Uansett hva du vil ha, kan vi hjelpe deg å få det slik du vil ha det.

Ønske du å vite mer om byggeprosessen?

Visit overhallahus.no

Stadig flere tar kontakt og spør om det er mulig å endre på plantegningene for husene våre. I mange av tilfellene er det fordi de trenger flere soverom enn det er i det huset de har forelsket seg i, forteller Cicilie Viken, som er teknisk tegner hos Overhalla Hus.

«Stadig flere tar kontakt og spør om det er mulig å endre på plantegningene for husene våre. I mange av tilfellene er det fordi de trenger flere soverom enn det er i det huset de har forelsket seg i»
Rebekka er en husmodell som er monderne blant store familier. Alt på ett plan og enkelt å få til flere soverom. Dette huset kan du få i moderne og tradisjonell stil.

Enkle grep

Mange barn vokser opp i to hjem; en uke hos mamma og en uke hos pappa. Det betyr at det er mange barnerom som står tomme deler av tiden.

Selv om barna ikke bor hjemme hos dem hele tiden, er det viktig for mange foreldre å kunne gi barna sitt eget rom, sier Tove Heggås, som er arkitekt i Overhalla Hus.

«Selv om barna ikke bor hjemme hos dem hele tiden, er det viktig for mange foreldre å kunne gi barna sitt eget rom»

Og det er flere måter å løse det på. Mange velger å gjøre soverommene mindre; enten ved at de deler av større rom eller ved at de tar bort rom som ikke brukes så ofte, for eksempel TV-stuen.

viktig å gi barna eget rom
Mange synes det er viktig å gi barna eget rom, selv om de ikke bor hjemme hele tiden

Et soverom må være på minimum 7 kvadratmeter og ha et vindu. For å få plass til mange nok rom, er det mange som velger å ha soverommene på 8-9 kvadratmeter. Det er mer enn nok plass til en seng, et klesskap og en hylle. Det fins mange smarte løsninger som gjør at du får plass til mye på liten plass. Og siden mange uansett gjør leksene sine ved kjøkkenbordet eller på stua, trenger de ikke plass til en skrivepult på rommet sitt.

Andre velger å beholde størrelsen på soverommet, og gjør om rom de ellers ikke bruker så ofte, til et nytt soverom. – Flere av hustypene våre, for eksempel Rebekka eller Nora, har tv-stue eller et dedikert kontor. Dette er typiske rom folk velger å gjøre om til soverom, sier Viken. – I de familiene hvor ikke alle barna er der samtidig, er det greit å droppe TV-stuen, siden det likevel er mer enn god nok plass til en TV i stuen.

«Mange spør også om det er mulig å gjøre om bodene i huset til soverom, men det er faktisk krav til de nye husene som bygges at det skal være tilstrekkelig plass til oppbevaring»
Mange spør også om det er mulig å gjøre om bodene i huset til soverom, men det er faktisk krav til de nye husene som bygges at det skal være tilstrekkelig plass til oppbevaring. – Og tenk på hvor kjekt det er med en bod hvor du kan stue bort alt det du ikke bruker hver dag! Sommerdyner, vinterklær, soveposer og turutstyr tar litt plass – og det er ikke alltid like enkelt å finne plass til det i de rommene du bruker hver dag, smiler Viken.

Stor garderobe
Smarte og romslige løsninger gjør det enkelt å holde orden.

For å få nok lagringsplass, er det mange som ønsker seg store garasjer, gjerne med sportsboder, hvor de kan lagre alt fra ved til ski og sykler. Mange velger faktisk å isolere boden, slik at de kan oppbevare klær og soveposer ute i boden i stedet for innendørs.

Deler rom
Mens mange altså gjør om på planløsningen så de får flere soverom, er det også mange som velger å la barna dele rom. – Mitt inntrykk er at dette særlig gjelder for familier med små barn, sier Heggås. – Når barna begynner på skolen, har de kanskje mer behov for å ha sitt eget rom som de kan ta med venner hjem til.

– Med mange barn i familien er det jo flere behov enn bare soverom til alle, skyter Viken inn. – Mange barn betyr mye klesvask, så mange ønsker seg et større vaskerom, eventuelt også en større stue slik at hele familien kan samles.

«Mange barn betyr mye klesvask, så mange ønsker seg et større vaskerom, eventuelt også en større stue slik at hele familien kan samles.»

 Mange familier er flinke til å tenke fremover i tid når de bygger hus. Behovene endrer seg jo med årene. Når ungene er små, er det fint å ha alle soverommene på samme etasje slik at vegen mellom rommene er kort både for barn og voksne. Når barna blir større, er det mange foreldrepar som ønsker å flytte ned i hovedetasjen slik at barna kan regjere i overetasjen.

Du vet aldri hvilke vendinger livet vil ta. Derfor er det viktig med fleksibilitet. Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg å få det slik du vil ha det – både nå og i fremtiden.