Husmodeller

Finn ditt drømmehus, og se pris i huskalkulatoren.Se alle hus

Lavere inngangssum, men…

Når husdrømmen skal oppfylles, er det mye som handler om økonomi. Valget står gjerne mellom å bygge et nytt hus, eller kjøpe et eldre og rimeligere hus som pusses opp.

Det å bygge et helt nytt hus blir gjerne ansett som kostbart. Dermed tenker også mange at regnestykket blir bedre – og at veien til drømmehuset blir kortere – av å pusse opp et eldre hus.

Men, det å få et eldre hus til å bli akkurat slik du ønsker, viser seg ofte å bli mer komplisert enn ventet. Den største forskjellen mellom planer og realitet, ligger gjerne i det du ikke har kontroll på når du går i gang med oppussingen. 

Bak vegger, gulv og tak kan det nemlig skjule seg store utgifter. Totalsummen for det renoverte huset kan fort bli høyere enn det du betaler for et ferdig tegnet elementhus fra Overhalla Hus. Selv etter skreddersydde tilpasninger.

Ønskelista blir fort lang

Se for deg at du har kjøpt et eldre hus, med mye sjarm og historie. Standarden og romløsningene er imidlertid ikke helt slik du ønsker. Lista med endringer du ønsker å gjøre har på kort tid vokst seg ganske lang. 

I første etasje ønsker du et nytt kjøkken som skal stå på et nytt sted. Ei underdimensjonert stue krever at du fjerner en vegg eller lager et tilbygg.

Oppe i andre etasje ønsker du ei tv-stue. Dette krever at du både flytter på en vegg og får mer takhøyde. Hovedsoverommet er også for lite, noe du kan løse ved å lage en ark og fjerne en vegg.

Er huset riktig gammelt kan det fort være både det elektriske anlegget, kjeller og tak må utbedres – noe som er realiteten for mange oppussingsprosjekter på eldre boliger.

De forholdsvis “uskyldige” endringene i eksempelet over, befinner seg alle på lista over typiske ting som kan komplisere en renoveringsprosess:

1: Innvendige vegger og romløsning

For å skape en mer åpen atmosfære, eller rett og slett få større rom, kan det være fristende å rive en vegg eller to. Dersom det viser seg å være bærende vegger, kan dette raskt sette en stopper for planløsningen du er ute etter, med mindre du er villig til å gjøre det til en større og langt mer komplisert operasjon.

Ved endringer i rominndelingen, er det også mange som ønsker å bytte ut gammelt furupanel eller slitne veggplater til fordel for nyere materialer. Men når du først har åpnet de gamle veggene, ser du kanskje at en etterlengtet runde med etterisolering vil kunne kutte mange tusenlapper fra strømregninga. I slike tilfeller kan det som i utgangspunktet var en kosmetisk forbedring, utløse merarbeid du ikke hadde budsjettert med.

2: Stikkontakter og el-anlegg

Dagens bruksmønster for strømkrevende apparater, gjør at behovet for stikkontakter ofte er større enn det et eldre hus er utstyrt med. Enkle endringer som å samle uttakene til flere lys- og varmekilder på ett sted, kan fort avdekke morkne ledninger som ikke er dimensjonert for dagens strømforbruk. 

I verste fall tilsier tilstanden at hele el-anlegget i huset bør byttes, ikke minst med tanke på brannsikkerhet.

3: Tak, kledning og grunnmur

Ytre elementer som over tid har vært utsatt for vær, vind og fukt, har begrenset levetid. Dette gjelder både tak, kledning og grunnmur. De vanligste utgiftene som tilkommer i en oppussing, er bytting av tak og drenering, noe som også utgjør betydelige poster på budsjettet.

Tekniske krav for boliger

Det mange før deg har erfart, er at større renoveringsprosesser stort sett uten unntak innebærer uforutsette utfordringer. Og til tross for store utbedringer på det gamle huset, risikerer du at generell alder og slitasje gjør det vanskelig å tilfredsstille de byggtekniske forskriftene som gjelder for byggverk oppført i Norge.

Få det ideelle huset fra dag èn

Selv om vi i Overhalla Hus har en rekke ferdige husmodeller, har vi enda til gode å selge “det samme huset” to ganger. Mulighetene for skreddersydde løsninger er mange, og våre erfarne rådgivere hjelper deg gjerne med å finne fram til de gode løsningene.

En kjeller eller en sokkel kan forholdsvis enkelt endres til en utleieenhet. Det samme gjelder hvis du for eksempel ønsker et ekstra bad eller vaskerom, noe som ellers kompliserer arbeidet i et ferdig oppsatt hus.

Dermed får også du som kjøper av et Overhalla Hus det ideelle huset fra dag èn, med forutsigbare utgifter i mange år framover.

Ønsker du å redusere kostnadene maksimalt, er det greit å huske at også «ferdighus» er arkitekttegnet og gjerne godt gjennomtenkt. Våre standardhus er allerede prosjektert og gjennomarbeidet, noe som kommer deg som kunde til gode gjennom en redusert pris.

Siden montering av ferdige elementer er en rask og smidig prosess, slipper du for eksempel arbeidsstans og eventuell tørketid som følge av fuktig vær. Dermed kommer du også raskere i gang med innredningsarbeidet, og kan nyte boligen din på et langt tidligere tidspunkt, enn ved en omfattende oppussing.

Et oppusset hus er fortsatt et gammelt hus

Nær sagt samme hvor mange utbedringer du gjør på et gammelt hus, vil dette aldri kunne kompensere for årene som har gått og slitasjen som er påført de opprinnelige materialene. Det vil også være utfordrende å få et renovert hus til å bli et energieffektivt hus, etter dagens standarder.

Den generelle standarden kan forbedres, men et gammelt hus som har gjennomgått en oppussingsprosess, er fortsatt et gammelt hus.