Text: Kari Anne Susegg Kvarving
Image: Renate Brønstad

Husmodeller

Finn ditt drømmehus, og se pris i huskalkulatoren.Se alle hus
V

i har tatt en prat med interiørarkitekt Hedda Skorem i Studio Strek for å høre om om hvordan hun har innredet og tenkt hjemme hos seg.

Hedda Skorem

 

– For meg er det avgjørende at de rommene vi oppholder oss mest i; stua og kjøkkenet, er så koselige og funksjonelle at vi har lyst til å være der, sier Hedda.

Da har både selve utformingen av rommene, møbleringen og lyssettingen mye å si. – Det er kanskje viktig at vi ikke søker bort fra hverandre og inn på hvert vårt rom, men at vi tvert i mot dyrker familielivet og hverandre.

Åpen kjøkkenløsning?

Hedda har lang erfaring med å møblere og skape gode rom, og hun mener vi bør bli flinkere til å planlegge før vi bestemmer oss for hvordan vi skal bo. – Ta kjøkkenet, for eksempel. Åpen kjøkkenløsning er supert hvis du vil dyrke det sosiale. Med et stort spisebord kan du stå og lage mat mens gjestene sitter ved langbordet, sier Hedda. Og selv om lillebror gjør lekser og storesøster slapper av med mobilen, er dere sammen, i samme rom.

Men selv om både naboen din og venneparet deres har åpen kjøkkenløsning, bør du gå en runde med deg selv før du lander på hva som er best for deg. Vær ærlig med deg selv. Er du rotete av natur? Vel, da er kanskje ikke et åpent kjøkken det beste for deg – med mindre du enten er villig til å leve med litt rot eller tror du klarer å forandre deg. Det kan også være kjekt å ha kjøkkenet på et eget rom hvis du bruker kjøkkenmaskiner som bråker mye, eller hvis du lager mat som setter mye lukt.

Åpen kjøkkenløsning


Godt nok lys?

– Du kan aldri få nok dagslys, sier Hedda – så tenk på det når du utformer planløsning og møblerer! Har du først satt inn et stort vindu, er det dumt å sette en sofa foran vinduet.

At dagslyset betyr mye for trivsel i et rom, er det ingen tvil om.
– Før du setter inn så mye som et møbel, bør du analysere hvor gangsonene mest sannsynlig kommer til å gå. Hvordan ønsker du å bruke rommet?, sier Hedda. Hvor trenger du mest dagslys – i sofakroken eller ved spisebordet? Hvor skal det foregå arbeid som krever lys? Og hvordan kan du eventuelt lyssette for å få mer lys enn det vinduene gir? Dette er avgjørende for hvor godt du kommer til å trives hjemme.

Godt nok dagslys

Hedda mener også at kontakten til uteområdene bør være så god som mulig. – Man bør nyte de små øyeblikkene av lykke i hverdagen, for eksempel det å ta med seg kaffekoppen eller en appelsin ut i hagen, sier hun. – Da er det viktig at du på forhånd har sørget for at det er så enkelt som mulig å komme til en verandadøren, slik at du slipper å gå ut ytterdøren, over grusen og så inn på gresset i hagen.

Enkel tilgang til TV´n?

Hjemme hos Hedda, mannen Einun og de to barna, står TV´n gjemt bort slik at de rent fysisk må bære den inn når de skal se på den. – Det gjør terskelen for å se på TV uendelig mye høyere, sier Hedda. Det betyr at vi ikke blir sittende og zappe formålsløst gjennom kanalene, men at vi tar et bevisst standpunkt til hva vi skal se og når. Dette kan virke ekstremt for mange – men poenget er at TV’en ikke trenger å få alterplassen i hjemmet. Kanskje kan den få stå på et eget lite rom isteden?

 

Og resultatet?

– Enkelt sagt betyr det at man har mer tid til hverandre, forteller Hedda. Man kan bruke kveldene på hverandre og prate sammen. Tiden du bruker på å ikke se på TV, kan du jo bruke til å sysle med hobbyting, lese bøker, bake eller spille brettspill – for å nevne noe.

Kanskje fraværet av TV har vært en del av suksessoppskriften til etableringen av både kaffebrenneriet og andelslandbruket hjemme på småbruket Øver-Bakken på Inderøy?

– Vi har brukt kveldene godt, ja, smiler Hedda. Den tiden vi ellers kunne brukt til å binge sesong på sesong med ulike serier, har vi i stedet brukt på å realisere drømmene våre.

Kanskje det kan være et eksempel til etterfølgelse?

Uansett hva du ønsker deg av et hjem, har vi i Overhalla Hus løsningene for deg – og finner du ikke akkurat det du ser for deg, tegner vi det for deg!