Text: Kari Anne Susegg Kvarving
Image: Lena Johnsen

Husmodeller

Finn ditt drømmehus, og se pris i huskalkulatoren.Se alle hus

Det sier Per Snorre Opdal, som sammen med Elin Mathisen bygger nytt hus på Kringla, 5 minutters kjøretur fra Steinkjer sentrum. På tomta som kringlaværingene kaller Kringlas flotteste tomt, bygger Per Snorre og Elin et hus som er perfekt både i dag og om 20 år.

Elin, Per Snorre (eller Pero som alle kaller ham), Nathalie på 10 år og Petter på snart 2 år teller dager til de kan flytte inn i det nye huset sitt. Nathalie har ekstra mange sommerfugler i magen, for hun skal bytte skole og kjenner ingen av de hun skal gå sammen med.

– Men jeg vet at det blir bra altså, sier hun. Og så gleder jeg meg skikkelig til å få nytt hus! Se så kul tapet jeg har på rommet mitt da, viser hun stolt frem.

Tapet med grafitti.
Nathalie viser frem tapeten på det nye rommet sitt.

Mamma Elin fra Inderøy og pappa Pero fra Overhalla har bodd på Guldbergaunet i Steinkjer i mange år, men har hele tiden kjent at det ikke har vært helt riktig.

– Jeg har liksom følt at det bare er midlertidig hele tiden, sier Elin.
Vi har hele tiden visst at vi måtte bo på bygda, med mer armslag, færre naboer og mer kuskit-lukt, smiler hun.

Og ikke bare ville de flytte på bygda; de ville bygge nytt.

Les mer om huset Ragnhild

Besøk overhallahus.no

– Vi har kikket på husmodeller i mange år, forteller Pero. Men ikke før de kom over modell Ragnhild fra Overhalla Hus, fant de det de var ute etter.

«... og til og med en egen inngang til et rom til hunden»

– Det var mye vi likte med andre modeller også, men det var liksom ikke helt klaff. Med Ragnhild får vi det vi ønsker oss: Inngang i hovedetasjen, store og luftige rom, to stuer, to bad, en stor garderobe, fire soverom og til og med en egen inngang til et rom til hunden, sier Per.

– Ja, det med hundeinngangen var det jeg som kom på da, gliser Elin. Jeg var så lei av all skitten som hunden drar med seg inn, så nå får han egen inngang og kan ligge der og tørke til han får komme inn i stua.

 

 

Lytt til erfarne snekkere

Finn en forhandler der du bor

Besøk overhallahus.no

Hundeinngangen er ikke den eneste endringen Elin og Pero har gjort. I tillegg til å sette inn flere vinduer på stua, har de satt inn enda et vindu på kjøkkenet – slik at de får nyte mest mulig av naturen utenfor.

— Vi hadde et klart bilde av hvordan vi så for oss huset vårt, men vi hadde jo aldri gjort det før, forteller de. Derfor satte de veldig stor pris på den hjelpen de fikk fra Fuglesang Dahl som har satt opp huset.

— Lytt til erfarne fjellfolk, står det i en av fjellvettreglene. Hadde det eksistert tilsvarende byggevettregler, burde en av reglene vært “lytt til erfarne snekkere”, smiler Elin.

utsikt
– Utsikten, sier de samstemt. Og nærheten til naturen. Det å løfte blikket og se trær, bølgende åkre og to fjorder, er noe av det vi gleder oss mest til, smiler Elin forventningsfullt. Derfor er huset vendt slik at vi får mest mulig ut av kveldssola og vi har satt inn flere vinduer og bygget verandaen større – så vi virkelig kan få mest mulig ut av omgivelsene, forteller hun.
«Det beste rådet jeg kan gi til andre som bygger hus, er å sørge for å ha god kommunikasjon med byggelederen»

Paret kan ikke få lovprist snekkerne sine nok.
—  Vi har hatt et veldig godt samarbeid med dem, sier Elin. Hver gang vi har kommet til dem med forslag til endringer, har de sagt “er du helt sikker på at du vil det?” og så har de vist oss hva forslaget vårt egentlig innebærer rent praktisk. Jeg ønsket meg en dør fra stua og ut i gangen, men da tømrerne viste meg hvordan det ville bli, og sa at de trodde døra ville bli stående oppe sikkert 90% av tiden, skjønte jeg at det kanskje ikke var det beste forslaget jeg har hatt, ler hun.

— Det beste rådet jeg kan gi til andre som bygger hus, er å sørge for å ha god kommunikasjon med byggelederen, sier Pero. De tingene vi har vært minst fornøyd med i byggeprosessen, har vært der hvor vi ikke hørte på byggelederen.

Nathalie har også et godt råd til andre husbyggere:

– Prøv å ikke få huset så dyrt, for da kan du bruke pengene til å reise til Syden også, smiler hun.

Smarte løsninger

Også de andre håndverkerne som har vært med på prosjektet, får gode skussmål av paret.

«Vi har installert vannbåren varme i hele huset»

— Vi har installert vannbåren varme i hele huset. Det ble en ekstra investering med fjellboring, men vi er veldig glade for at vi gjorde det, forteller Pero. Vi satser på at det betyr at vi ikke trenger verken varmepumpe eller vedovn senere, selv i kalde, trønderske vintre.

Paret har også installert balansert ventilasjon og smarthus-løsninger med elektroniske dørlåser, smarte brannvarslere, kamera i kikkhullet i ytterdøra og bevegelsessensorer som blant annet styrer lys og varme.

— Jeg håper bare jeg slipper å bli sittende hjemme i stummende mørke når Pero er på jobb, jeg, gliser Elin, mens Pero ertende forsikrer henne om at løsningene er så enkle at til og med hun kommer til å klare å bruke dem. Latteren sitter løst på Kringla.

Bygget for fremtiden

De neste årene vil bli hektiske småbarns- og ungdomsliv for Elin, Pero, Nathalie og Petter.

Nathalie og Petter
Når Nathalie og Petter blir større kan de bruke underetasjen i huset til vennebesøk og egne aktiviteter.

– Vi har planlagt huset for småbarnstiden hvor ungene vil være mest mulig sammen med oss, forteller Elin. Når barna blir større og ikke har lyst til å henge med oss hele tiden, kan de disponere underetasjen. Og når ungene flytter ut kan vi med enkle grep gjøre om det ene rommet i hovedetasjen til vaskerom og sette inn en dør til underetasjen, slik at vi kan leie ut nede. Da kan vi klare oss med én etasje.