Velg Hus

Vi hjelper deg til å finne ditt nye hjem. Velg blant våre arkitekttegnede husmodeller, og vil gi deg råd slik at du får tilpasset ditt valg i forhold til tomt og ditt behov.

Det begynner ofte med en drøm: Hvor vil du og dine bo? Men kanskje like viktig; hvordan vil dere bo?

Vi mener at når huset tilpasser seg landskapet, får en ofte veldig mye på kjøpet. Derfor har vi laget hus det er mulig å bo lenge i. Det første en gjerne tenker på, er utsikten og hvor lyset faller til ulike tider og årstider. Så ser du kanskje deg og dine i et indre bilde i boligen når den endelig står ferdig. Du går kanskje igjennom rom for rom, og forestiller deg hvordan dette kan bli.

Les mer

For hvem vil ikke sove med fuglesang utenfor vinduet, og hvem er det som ikke foretrekker å lage mat og samtidig se ut over sjøen eller kanskje inn i en bjørkeskog? Men like gjerne kan spørsmålet være så prosaisk som hvor det er minst støy i forhold til vei og annen bebyggelse.

Det vi ønsker er at du gir oss mest mulig informasjon om hvem du og dine er, og ikke minst hvem dere vil være i en bolig: Altså; hvor dere er nå, og hvor dere kan være om ti, femten, kanskje tretti år. Dine forestillinger må også bli våre, hvis du forstår hva vi mener.
Siden ingen tomt og hus er like, ei heller de økonomiske rammene, setter vi oss ned og lóser deg igjennom alternativene: For eksempel om huset skal være på én eller to etasjer – eller er sokkel et bedre alternativ – siden dere kanskje vil leie ut deler av huset i noen år? I tillegg er antall soverom alltid en fordel å vite, det samme er størrelsen på stue og kjøkken og antall bad. Kort sagt; hvor fleksibelt vil du ha huset ditt i dag, i morgen og i årene framover?

Å finne et hus er et kompaniskap mellom ønsker og behov på den ene siden, og forskrifter og regler på den andre. Og da må vi stille mange spørsmål. Mange har dere alt svar på, andre har dere kanskje ikke tenkt på. Hvordan dere liker å ankomme huset deres – rett foran eller inn fra siden – eller kanskje inn fra bakveien, der et grantre nå strekker seg opp mot himmelen? Hvor skal bilen stå, i en garasje eller på parkeringsplass like ved? Hvordan ser hagen ut for dere? Foretrekker dere kveldsol fremfor morgensol, eller er det kanskje mulig å få til begge deler? Og til sist; hvordan står drømmene i forhold til realitetene, eller mer riktig, reguleringsplanen for området?

Først da, når dere har tenkt dere godt om i det som for de fleste er sin største investering i livet, våger vi oss til å gi råd om hvilken arkitekttegnet hustype som du og dine bør vurdere. Vi ønsker å hjelpe dere på veien til drømmehuset, og finne det riktige alternativet. For det er bare dere som sitter på de riktige svarene, ikke vi.

Men husk: Reguleringsplan bør dere først ha avklart. Ta kontakt med kommunen eller tomteselger.

Kjøp hus

Når dere har valgt en av våre husmodeller, lager vi et detaljert tilbud med en leveransebeskrivelse. Så tar vi et møte. Da vil dere få full oversikt, og vi lover: Dere skal vite hva dere får.

Når vi vet hva dere vil gå for, starter detaljene: Huset skal jo bli ditt og være tilpasset dine ønsker og behov, og derfor vil vi vite hva som skal gjøres bak fasaden. Vi mener å vite hvordan huset kan bli ferdig på raskest og billigst vis, uansett hva dere måtte ha av ønsker og behov.

I flere tiår har vi hatt et tett samarbeid med våre underleverandører, og kan trygt anbefale materialer og fagfolk. Vi nyter av gode rabatter, som igjen kommer dere til gode.

Les mer

Vi må også bli enige om arbeidsflyten, hvem som skal sitte med hendene på rattet så å si. Vil dere bidra underveis, er det selvsagt ingen problem og prisen blir deretter. Ønsker dere å reise på ferie eller bare lene dere tilbake under byggingen, bør det også gå.

Så er det fram med kalkulatoren. Hva koster alt, inkludert hver eneste spiker? Den prisen vi oppgir, er den som gjelder, så lenge materialvalg og andre løsninger ikke endres. For alt er ikke fryst fast, her skal vi skynde oss sakte.

I første omgang vil dere altså få en detaljert leveringsbeskrivelse, med tegninger og et skjema over mulige romløsninger. Et eget budsjettskjema vil dere også få i hende. Neste stopp er hos banken for en gjennomgang av kostnader og utstedelse av finanseringsbevis.

Til sist kommer øyeblikket for signering og håndtrykk. Trolig en nestenutenforkroppen-opplevelse for dere, men for oss er det noe vi gjør så å si hver eneste dag. Dere inngår en avtale med en trygg og pålitelig samarbeidspartner.

Vi bruker standard kontrakter som gir dere trygghet for at lovene blir fulgt. For sikkerhets skyld går vi igjennom kontrakten punkt for punkt med dere. Ingen spørsmål er for dumme, det er dummere å ikke spørre.

Byggesøknad

Vi skaffer den nødvendige dokumentasjonen som trengs til byggesøknaden, og gir tips om hvordan dere kan unngå forsinkelser i søknadsfasen.

Når kontrakten er undertegnet, og arbeidsfordeling og underleverandører er avklart, er det dags for å sende inn byggesøknaden. I de fleste tilfeller kan vi gjøre denne papirjobben hvis ønskelig. Uansett løsning vil vi gi råd og vink for å unngå forsinkelser i søkeprosessen.

Hvis en slurver her, vil det lett føre til forsinkelser, noe ingen ønsker skal skje. Vi lover å følge ekstra med slik at all dokumentasjon foreligger, og at alt går på skinner. For det skal det. Klare og definerte roller, er det beste og eneste utgangspunkt for å få reist drømmehuset. Både byggesøknad og ansvarsretter er to dokumenter som blir forelagt.

Mens en venter på godkjenningen fra kommunen, er det lurt å ta en ekstra runde for å finne ut kjøkkenløsningen. Rørlegger og elektriker bør også holdes varme.

Oppstartsmøte

Her møter dere kontaktperson og prosjektleder for en grundig gjennomgang av hele byggeprosjektet. Det spikres en tidsplan, i tillegg til andre avklaringer.

Vi og prosjektleder møter dere for å gjennomgå hele prosjektet en aller siste gang. Hensikten er å forsikre om hvem som skal gjøre hva framover, underleverandører medregnet.

Vi avtaler når byggingen begynner, og ikke minst, når huset skal stå ferdig. Vi er vant til å holde tidsfrister, og det gjør vi denne gangen også.

Og så skriver vi et referat fra møtet for å forsikre alle om hvem gjør hva på byggeplassen. For nå skal det bygges.

Huset bygges

I byggeperioden er det vår prosjektleder som blir ditt faste holdepunkt, og som har overoppsyn med framdrift, håndverkernes arbeid og leveranser.

Hvis dere har gått for et nøkkelferdig hus, kan dere nå slappe litt av, men vi håper likevel at dere følger med på byggeprosessen. Kommer dere innom byggeplassen, er dere alltid velkomne. Det er uansett en fordel å ha dere med som kontrollører.

Er dere enda mer hands-on, er det naturlig med et tettere samarbeide. Uansett er det alltid viktig for oss, også for dere selvsagt, at tegningene blir fulgt til punkt og prikke og at alt arbeid blir utført etter boka.

Så reiser huset seg dag for dag. Vegger og tak er på plass, isolasjon likeså. Siden kommer rørleggere og elektrikere, og snart, om ikke så altfor lenge står huset ferdig.

Overlevering

Før nøklene overleveres, tar vi en felles gjennomgang av boligen for en siste sjekk. Søknad om ferdigattest sendes til kommunen, og dere kan overta huset.

Så er dagen kommet, huset er ferdig bygd. Nøkler skal overleveres, men først er det klart for en siste sjekk. Vi går rundt i huset, og leter med lys og lupe etter feil og mangler. Ikke fordi vi tror vi finner noe, men for å være på den sikre siden. Dette gjør vi for at dere skal være trygge på at huset er reist i beste norske håndverktradisjon, gjort mulig av innlånte snekkere, rørleggere og elektrikere som alle har bidratt med sitt for å få huset best mulig til glede for deg og dine.

På befaringsrunden er det naturlig at dere spør oss om alt det dere måtte lure på. En skal heller ikke se bort fra at vi kan komme med noen tips underveis. Det vil bli overlevert en sluttprotokoll. Søknad om ferdigattest sendes inn.

Så er det bare å komme med flyttelasset.

Kontroll

Ett år etter overlevering undersøker vi boligen nok en gang, for sikkerhets skyld. Det store spørsmålet er: Er alt på plass? Dere har fem års reklamasjonsrett etter overtagelsen.

Et hus skal alltid være godt å komme hjem til, men å bo inn et hus tar gjerne flere år. Derfor er vi på plass ett år etter at nøklene ble overlevert, for å kvalitetssikre bygget nok en gang. Er det feil eller mangler, retter vi opp uten ekstra kostnader. Vi vil jo at dere skal være fornøyde. Vi har bygget mange hus og kommer til å bygge mange flere.

Men vi vil altså komme tilbake for å dobbeltsjekke om at alt er slik det skal. Det er bare slik vi blir bedre. En protokoll vil bli levert etter befaringen. Da vet vi at alt er på stell.

Skulle likevel feil og mangler dukke opp underveis, uansett når, så la oss for all del vite det så snart som mulig. Da kan vi rette opp eventuelle feil eller mangler så fort som rå er, siden vi liker best å ta problemene ved roten. Vi leverer hus med fem års reklamasjonsrett.

Vi håper dere vier oss tilliten og velger oss i Overhalla Hus. Vi lover å være med fra start til slutt.