Husmodeller

Finn ditt drømmehus, og se pris i huskalkulatoren.Se alle hus

Endelig har du skaffet deg tomta hvor du skal bygge et hjem for deg og dine. Eiendommen kan være liten eller stor, ligge på ei flate eller i skrått terreng. Tomta kan være firkantet eller ha en annen form, ligge for seg selv eller være innklemt andre hus.

Uansett finnes det husmodeller som får det meste og beste ut av tomta, og i tillegg finnes det måter å tilpasse de fleste hustyper til akkurat din tomt. Viser det seg at huset du ønsker ikke passer til tomta, må man tilpasse tomt, hus, eller begge deler. Dette gjøres med en terrengprofil, der husmodellen analyseres i forhold til terrenget, for å se hva som må gjøres.

Grunnarbeid

En tomt i en helling byr både på fordeler og noen ulemper. Prisen for utsikt over naboens hustak er kanskje dyrere gravearbeider og noe mer kostnader ved å støpe grunnmur. Oftere vil en oppleve at det å få fram gravemaskiner og annet anleggsutstyr er mer krevende på slike lokasjoner, men det er noe som kan variere mye fra sted til sted. En må uansett sikre seg at huset bygges på en stabil grunn og at veggene kan stå imot trykket fra jordmassene ovenfor huset.

Overflatevann kan være en utfordring, og en må passe på at det det ikke samler seg rundt grunnmuren eller trenger inn i garasjen. Det må derfor dreneres slik at vann ledes bort fra huset, men her, og også når det gjelder kloakk, kan en med de rette grepene dra fordeler av det hellende terrenget og gravitasjonen.

Utsikt, men ikke innsyn

Det er fordeler og ulemper med alt, men en skrå tomt byr på unike muligheter. Når du ikke trenger å bekymre deg for innsyn, kan du prioritere store vindusflater for å få mest igjen for utsikten. Slike boliger har derfor ofte et mer lekent design sammenlignet med hus på flatmark med naboer tett inntil seg.

Sokkelhus for skrå tomt

Det ideelle er kanskje et hus med sokkeletasje som går i ett med terrenget. De aller fleste husmodeller kan tilpasses dette, for eksempel ved å legge til en kjeller til et ettplans hus. Modellene som allerede går over to etasjer er relativt enkle å tilpasse til sokkelhus uten alt for store endringer. Blant modellene til Overhalla Hus er det oftest Nora, Ingrid og Vida som tegnes om til sokkelhus.
– Tomt er viktig og er noe av det aller første vi spør om. Vi ser fort om modellen passer, og om ikke, så ordner det meste seg med litt fylling og sprenging. Alt handler om hva du som kunde ser for deg og hva dine preferanser er, sier teknisk tegner hos Overhalla Hus, Cicilie Viken.

Se husmodellen Nora

Visit overhallahus.no
Nora er et perfekt hus for deg som vil ha alburom, både inne og ute.

Se husmodellen Vida

Visit overhallahus.no
I husmodellen Vida med integrert dobbeltgarasje og romslig sportsbod får du enkelt plass til biler og utstyr.

Se husmodellen Ingrid

Visit overhallahus.no
Ingrid er en av husmodellene som ofte tegnes om til et sokkelhus.
Tilpasse formen etter tomta

Uansett om tomta di er i et flatt eller skrånende terreng, så legger også størrelsen på eiendommen føringer for dine valg. En god del av tilpasningene som må gjøres, skyldes at tomta er for smal i forhold til husmodellen som er valgt ut og som regel ønsker man jo at arealet utnyttes til det ytterste.

«De fleste modellene enkle å skrumpe inn eller å strekke litt på.»

Så lenge man planlegger godt fra starten av, så er det mye som kan gjøres for å få huskroppen inn på tomta. De fleste modellene enkle å skrumpe inn eller å strekke litt på. Om du derimot skulle finne ut at du har godt med plass, finnes det også grep du kan ta for å utnytte plassen – enten ved å skille av tomten for salg eller ved å bygge flere enheter for utleie.

Og sitter man på en tomt med litt snedig fasong, finnes det også grep man kan gjøre for å utnytte potensialet i arealet til det fulle. Har man for eksempel en tomt med vinkelfasong, kan hus med to fløyer være et gunstig valg. Ett eksempel er modellen Rebekka med to huskropper satt mot hverandre. Alt etter tilgjengelig areal, kan den ene eller andre fløyen forlenges eller forkortes. En annen måte å utnytte plassen på, er å sette inn en skråvendt balkong.

Se husmodellen Rebekka

Visit overhallahus.no
Med mulighet for fem soverom og over 180 kvadratmeter på én etasje, er Rebekka en utmerket kombinasjon av romslighet og praktiske løsninger. Denne husmodellen kan fint tegnes om til å passe en vinkelformet tomt.
Speilvending for vind og vær

Det er ikke bare størrelsen på hus og tomt som er verdt å vie oppmerksomhet når man planlegger hvor huset skal stå. Blant annet kan man tenke over både vind og vær, adkomst og støyforhold når man tilpasser hus til tomt.

Se husmodellen Mie

Visit overhallahus.no

Modellen Mie er med sine store, skrå vindusflater og åpen himling, optimalisert for å utnytte mest mulig naturlig lys. En enkel tilpasning her er å speilvende modellen for å få uteplassen vendt mot sola. Dette er et grep du kan gjøre både i forhold til utsikt, solforhold, og for å få inngangsparti og adkomst plassert riktig i forhold til veien. Ligger tomta ved sjøen, kan man gjøre det samme for å skjerme balkong eller veranda for vinden, eller for støy, om tomta ligger ved en trafikkert vei.

Husmodellen mie eksteriørbilde
Husmodellen Mie er lett å tilpasse forholdene på tomta di, slik at du får uteplassen vendt mot sola.
Ta tomta med i planleggingen

– Vi vet hva som er viktig å tenke over når man tilpasser et hus til en tomt, slik at du slipper å få noen overraskelser når du har flyttet inn, sier Viken.

For å få et hjem som passer optimalt med den tomta du har, er det viktig å ha et bevisst forhold til dette helt fra starten av prosessen. Overhalla Hus har løsninger som kan tilpasses de lokale forholdene, og deler gjerne sin kunnskap med potensielle kunder som ennå ikke har bestemt seg.